Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gençlerle internet üzerinden yapmak islediği video konferans toplantısında gençlerin yoğun bir şekilde “oy moy yok" tepkisiyle karşılaştı, programa yaklaşık 3 saat içinde 50 bin olumlu 200 bin olumsuz beğeni gelince programın canlı bağlantısını kesmek durumunda kalındı.
Türkiye genç bir nüfusa sahip nüfusumuzun yaş ortalamasının 33 olduğu hesaplanıyor.
Ortalama yaşa gelmiş bir insanımız doğal olarak ülkemizde AK Parti iktidarından başka bir iktidar hatırlamıyor ve haklı olarak başka arayışları önemsiyor.
Z kuşağı denen bu kitle yılda aşağı yukarı 1,5 milyon yeni seçmen üretiyor 2023 seçimlerinde rey verecek yeni seçmen sayısının 6,5 milyon olacağı hesaplanıyor.
Dünyaya çok yakın bilgiye çok çabuk ulaşmayı bilen bu kitleyi tabiiki masallarla avutmak mümkün olmuyor olmayacakta.
Z kuşağı insanlarımızdan herkes çevresinde epeyce görebilir alışkanlıkları yönelimleri eğilimleri tepkileri istekleri davranışları yeni ve farklı.
Bu kuşakta AK Parti ve zihniyetinin karşılığı yaklaşık yüzde 20.
Evrende her varlığın bir ömrü var tabiiki AK Parti iktidarının ve muktedirlerinin de belli olan bir ömrü olacak günü gelince bitecek yenisi gelecek.
Ülkemizin geçmişinde bu tip sonuçlar yaşandı.
Son yıllarda çok örnek alınan adına yüksek maliyetli TV dizileri yapılan Osmanlı Padişahı 2nci Abdülhamit zamanında da o zamanın Z kuşağı Abdülhamit’in sonunu getirmişti.
Kardeşi 5nci Murat’ın yerine İngilizci Mithat paşa ve avenesi tarafından anayasa yapma ve meşrutiyeti getirme vaadiyle 1876 da padişahlığa getirilen Abdülhamit Osmanlı devletini 33 yıl yönetmişti.
İlk yıllarında meclisin açılması ve çeşitli özgürlük alanlarının açılmasını izleyen yıllarda bir istibdat hafiye rejimi ile tam bir diktatörlükle idare etti.
Fakat yaşanan birkaç yıllık özgürlük ortamı bile iler ki yıllarda yaşanan çok katı sansür uygulamalarına ve baskılara rağmen kitapların, dergilerin, gazetelerin, satış tirajlarını büyük ölçüde arttırmıştır.
Abdülhamit Osmanlıya bağlı vilayetleri daha iyi kontrol edebilmek için iletişim ağını (telgraf hatları, demir ve karayolları) genişletmişti.
Eğitim kurumlarının çeşitlendirilmesi arttırılması daha geniş bir muhalefet hareketinin doğmasına sebep olmuştur.
Genç Osmanlılar hareketinin doğuşu Mülkiye, Harbiye, Bahriye ve Tıbbiyede batı tarzı eğitim görmüş öğrenciler doğal olarak Abdülhamit’e muhalefet eden “Genç Osmanlılar” taraftarı oluyordu.
Mizancı Murat, İbrahim Temo, Abdullah Cevdet, İshak Sukuti, Mehmet Talat (Talat Paşa), Selanikli Nazım, Ahmet Rıza ve Namık Kemal önderliğinde Genç Osmanlılar hareketi “İttihat ve Terakki” cemiyeti adıyla partileşmiş Osmanlı yönetimini değiştirmiş, 2nci meşrutiyeti kurmuş.
Aslında 1838 İngiliz ticaret anlaşmasıyla komaya giren 1881 Duyun-u Umumiyenin kabulüyle de yıkılan Osmanlı devletini ayağa kaldırmak için mücadele etmiş ve sonuçta istiklal harbimizin önemli bir parçası olmuş bir siyasal hareket olmuştur.
İttihat ve Terakki (Birlik ve İlerleme) hareketinin etkileri ülkemizde hala devam etmektedir.
İttihat ve Terakki hareketinin kurucuları ülkemizde 150 yıl öncesinin Z kuşağıdır, hataları eksiklileri olmuştur ama milletimize yüksek hizmetleri olmuştur.
Bu günün Z kuşağını da milletimize hizmet noktasında değerlendirmek gerekir.
Heba edilen 68 ve 78 Z kuşakları gibi kayıp bir nesil olmalarına müsaade edilmemeli onları anlamalı ve onlara hizmet şansı vermeliyiz.
Vermezsek ne olur?
Emperyalizm bir parlak jönü önümüze çıkartır.
Bizde yeriz.