Sevgili okuyucularım, kitap okuma bir kültür düzeyidir. Bir ülkenin kültürel düzeyini ölçmek bakımından en önemli kriter kitap okuma alışkanlığı ile doğru orantılıdır. Ülkemizde gün geçtikçe okuma alışkanlığı artış göstermesi gerekirken azalma gösterdiği istatistiki rakamlardan da anlıyoruz. Burada en büyük handikabı ise iletişim araçlarının artışında görüyorum. Toplu taşım araçlarında bakıyorum hemen herkes telefonla ilgileniyorlar. Tek tük de olsa bazen kitap okuyan kişilere rastlayabiliyoruz. Halbuki okuyan bir toplum olabilseydik telefon yerine en azından telefona bakanlarla kitap okuyanlar yarı yarıya olmalıdır diye düşünüyorum.

1993 yılında Londra’da bulunduğum zaman toplu taşım araçlarında hemen herkes ya bir kitap okuyor veya dergi/gazete okuduklarına şahit olmuştum. O yıllarda bizde cep telefonu yoktu ama Londra’da iki adet cep telefonu operatörü kıyasıya yarışıyordu. Toplu taşım araçlarında oturacak yer bulamasa bile ayakta kitap okuyanlara dahi şahit olmuştum. Demem oki toplum olarak okumuyoruz. Muş gibi yapıyoruz. Kitap fuarları açılıyor. Kitap alma kuyruklarını görünce hayretlere düşüyorum. Bu kadar kitap alınıyorsa okuyanlar nerede? Ben şahsen toplu taşım araçlarında kitap okuma fırsatım oluyor. Toplu taşım araçlarında 3 ayda 4 kitabı okuduğumu tespit ettim. Kitaplığımdaki kitaplar bir yana hemen yatağımın yanı başında okunmasını bekleyen kitaplar neredeyse boyumu aştı.

Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde ise Türkiye 180 ülke içerisinde 140. Sırada olduğu istatistik rakamları gösteriyor.

TÜİK verilerine göre yayın sektöründe Türkiye 11. sırada. Türkiye, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor.

En sonda söylemem gereken sözü ilk başta söylemiştim. Bir ülkenin kültür düzeyi okuma oranıyla doğru orantılıdır. Her yaşta kitap okumak güzeldir. Ama yaşı ilerlemiş kişilerin okuma alışkanlığı edinmesi sağlık açısından da önemli olduğu sağlık uzmanları tarafından ifade edilmektedir. Şöyle ki; Yaşlandıkça Alzheimer hastalığı ile mücadelede kitap okumanın etkili olduğu da bilinmektedir.  Çok okuyan bir ülke olmak dileklerimle herkese sağlıklı günler diliyorum.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE VE DİYEBİLENE