Ak Parti, CHP’nin 11 büyükşehir belediyesinden en az ikisini alabilirse zaferini ilan eder. Hele bu metropollerden biri İstanbul olursa zafer katmerli olur. Ak Parti, CHP’den hiçbir büyükşehri alamazken bazılarını yitirirse kan kaybeder. Antalya, Hatay ve Eskişehir’de Ak Parti önde. İstanbul, Adana ve Muğla’da yarış kafa kafaya. Ak Parti önde olmakla birlikte Bursa ve Balıkesir’de CHP ile kıran kırana bir yarış sürüyor. Ordu’yu İyi Parti alıyor gibi gözüküyor. Ak Partinin son genel seçimlerde aldığı %35 oy oranının altına düşmesi olanaksız gözüküyor. Zira 28 büyükşehirde MHP, Ak Partiyi destekliyor. Fakat iki partinin oy toplamı, son seçimlerde yakaladıkları %46’nın 3-4 puan altına düşerse bu mağlubiyet olarak yorumlanır.
Seçim sonuçları açıklandığında MHP’nin oy oranına bakarak başarısını ölçmek olanaksız olacak. Zira toplam oyların %50’den fazlası, MHP’nin aday göstermeyerek Ak Partiyi desteklediği 28 metropolde kullanılıyor. MHP mevcut belediyelerini korur ve yenilerini kazanırsa başarılıdır. Hele Mersin kazanılırsa, bu zafer olarak yorumlanır. MHP mevcut belediyelerinden kayda değer kısmını yitirirse mağlup olmuş olur. MHP ve Ak Partinin seçimlerden mağlup olarak çıkması pek mümkün değil ama böyle bile olsa bu iki partide liderlik sorunu yaşanmaz. En ufak bir sarsıntı olmaz. Bununla beraber bu seçimler, Yeniden Refahın dahil olmadığı cumhur ittifakının %50’yi yakalayamayacağını gösterecek.
İyi Parti seçimlerin galiplerinden biri olacak. Zira büyük kongresinden sonra içine düştüğü durumdan kurtulmuş gözüküyor. Ordu, Nevşehir, Çanakkale, Niğde, Uşak ve Edirne gibi kentlerde kazanmaya çok yakın olan İyi Parti, muhtemelen 50 civarında ilçede de ipi göğüsleyecek. Son yerel seçim sonuçlarıyla karşılaştırınca bu netice İyi Partinin doğru yolda olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte son genel seçimlerde yakaladığı %10 oy oranını yakalayamaz. Ayrıca geçmişte metropollerde ve sahillerde güçlü olan İyi Partinin buralarda zayıflayarak Ak Parti ve MHP’nin oy depolarında güçlendiğini göreceğiz. İyi Parti özellikle İstanbul ve Ankara’da eriyecek.
CHP, son yerel seçimlerde kazandığı 11 büyükşehri koruyarak üstüne 1-2 tane bile ekleme yaparsa seçimden kazançlı çıkmış sayılır. CHP, son yerel seçimlerde İyi Parti ve HDP tarafından çok sayıda seçim bölgesinde desteklediğinden, yaklaşık %28,5 oy oranını yakaladı. Bu seçimlerde İyi Partinin kurumsal desteği yok. HDP’ nin devamı olan Dem ise 2019’a göre daha az sayıda beldede CHP’yi destekliyor.
Dolayısıyla CHP’nin aynı oranı yakalaması oldukça zor. CHP %28 civarında oy alır ve mevcut belediyelerini korursa seçimden hemen sonra kongreler sürecine girmez. Aksi halde en kısa sürede olağanüstü kurultay toplanır. İstanbul kazanılmışsa Özgür Beyle Kemal Bey, İstanbul kaybedilmişse Ekrem Beyle Kemal Bey yarışır. Bu yarış önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimindeki CHP adayını belirleyecek. Genel Başkan İmamoğlu veya Özel olursa Ekrem Bey, Kılıçdaroğlu olursa Mansur Bey CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olur.
Bu seçimlerin mutlak mağluplarından biri Dem Parti olacak. Zira bazı yerlerde CHP’yi desteklediğinden ve yerel seçimlerde, özellikle metropollerde iddialı büyük partilere yönelim olduğundan Dem Partinin son genel seçimlerde aldığı %8 oy oranını yakalaması mümkün değil. Dem Partinin öncülü olan HDP, 2015 yılının haziran ayında yapılan genel seçimlerde %13’ü aşmıştı. O seçimden beri istisnasız her seçimde oy kaybetti. Bu süreç öngördüğümüz gibi bu seçimlerde de sürerse, Dem Partinin yaşamakta olduğu sorgulama süreci devam eder. Kandil ve görevdeki parti yöneticileri güç kaybeder.
Demirtaş güçlenir. Dem Partiden ayrılanların kurduğu partilerin hiçbiri teveccüh görmedi. Yeni partilerin kurulması büyük rahatsızlıkların olduğunu, bu partilerin oy alamamasıysa vatandaşların Dem Partiye açtığı kredinin tükenmediğini gösteriyor. Hiçbir kredi sonsuz değildir. Seçimden sonra Irak’a düzenlenecek askeri operasyonda, PKK, Kandilden ve Gara’dan sökülüp atılırsa Dem Partinin erime süreci hızlanır. 2019 yerel seçimlerinde HDP, daha önce sürekli kazandığı Şırnak ve Ağrıyı kaybetti. Bu seçimlerde bu illere Siirt’te eklenebilir.
Yeniden Refah %5 oy oranını yakalayacak ve bazı kentlerde ve ilçelerde başkanlıklar kazanacak. Genelde küçük partiler başkanlık kazanma şansları olmadığından yerel seçimlerde genel seçimlerden az oy alırlar. Buna rağmen Zafer oy oranını koruyacak. TİP zayıflayacak. Gelecek, Deva, Memleket, DP ve Saadet gibi diğer küçük partiler tabela partisine dönüşecek.
Seçimlerden sonra ordumuz daha önce görülmemiş ölçekte sınır ötesi operasyon başlatacak. Bunu sivil hakların genişletildiği anayasa değişiklikleri takip edecek. Muhtemelen kapsamlı bir düzenlemeyle cezaevleri boşaltılacak. Türkiye, Batıyla ilişkilerini düzeltme sürecini hızlandıracak. Zira ülkemizin taze paraya, krediye ve yatırıma ihtiyacı var. Bunlar sağlanmadan ekonomik sorunların hafifletilmesi mümkün ama çözülmesi mümkün değil. Siyasette en çok CHP içindeki gelişmeleri ve rekabeti konuşacağız. Deva, Saadet, Gelecek ve DP’li milletvekilleri Yeniden Refaha, Ak Partiye ve İyi Partiye yönelecekler.
Bu vekiller altın değerinde olacaklar. Zira partilerin hem anayasa değişikliği için hem de 2027 senesinin son baharında erken seçime gidebilmek için parlamentoda oya ihtiyaçları var. Tayyip Beyin iç siyasetteki ana gündemleri; Ak Partideki erime sürecini durdurmak ve cumhur ittifakını %50’nin üzerinde tutmak olacak. İlk hedefe ekonomik sorunları çözerek, ikinci hedefe ittifaka güçlü bir ortak katarak ulaşabilir. Alternatif listesi çok uzun değil: İyi Parti ve Yeniden Refah