Yapay zeka nedir, ne değildir?

Abone Ol

Yapay zeka hakkında neler biliyoruz?

Yapay zeka, en basit şekilde belirli görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri tekrar ederek kendilerini geliştirebilen sistemler olarak tanımlanır. Yapay zekayı günümüz teknoloji sistemlerinden ayıran en önemli özellik insan zekasını taklit edebilmesidir.

Günümüzde yapay zeka ile neler yapılmaktadır?

Yapay zekâ; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer almaktadır. Siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektöre özel stratejik çalışmalarda da kullanılmaktadır.

Yapay zeka hakkında bu bilgileri verdikten sonra yapay zeka hakkında kendi görüşlerimi de ifade etmek istiyorum. Yapay zeka teknolojide ve yazılımda geldiğimiz son nokta olarak adlandırabilirim. Yapay zeka ile artık her şey yapılabiliyor. Öyleki; bir insanın sesini birebir taklit ederek bir konuşma metni ortaya koyulabiliyor. Düşünsenize yapay zeka ile Atatürk’e türkü bile söylettiler. Dinlediğiniz zaman tıpkı Atatürk’ün sesinin aynısı. Halbuki yapay zeka ürünü. Buna bener bir yapay zeka ürünü de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le ilgili yapılmıştı. Yapay zeka teknolojisini bilmeyen kişiler belki de o videoyu gerçek zannetmiş olabilirler. O yapay zeka ile üretilen videoda Mehmet Şimşek ne diyordu hatırlatalım:

“Şimdi bizim güneşlenme vergisi almamız gerekiyor. Fethiye’de güneş aşırı derecede çok çok kullanılıyor. Yani güneşlenmenin aşırı artışı nedeniyle birtakım makroekonomik dengesizlikler ortaya çıkmıştı. Şimdi Fethiye’de fazla bir kullanım var. Denize girmenin bir vergisi olması gerekiyor.” Demişti.

Yapay zekanın bu yanıltıcı yönlerinin dışında gerçekten çok önemli konularda muhteşem işlemler de yaptığına şahit oluyoruz.

Yapay zeka teknolojisinin en çok kullanıldığı iş alanı şüphesiz askeri alandır. Savunma alanında insansız hava araçları, haberleşme, istihbarat ve çeşitli ulaşım konularında büyük avantaj sağlamaktadır.

Teknolojinin geldiği bu son noktada yapay zekanın avantajları da bir hayli fazla.

Mesela:

İnsan kaynaklı hataları azaltır.

Verimliliği arttırır.

Karar verme sürecine hız kazandırır.

Mal ve hizmet maliyetini azaltır.

Tekrarlayan görevleri mükemmel şekilde yapar.

7/24 kullanılabilirlik.

Sağlık hizmetleri.

Tehlikeli görevler.

Yapay zekanın tüm bu üstünlükleri yanında dezavantajları da yok değil.

Mesela:  

Gerçek insan için İş kaybı

İnsanlık İçin bir risk oluşturma

Yanlış olabilir

Geliştirilmesi maliyetli

Savaşların yıkıcılığını arttırabilir

Yapay zekanın yetenekleri, eğitildiği veri kümesiyle sınırlıdır

Toplumu yanıltan “Deepfake” videoların sayısını artırabilir.

Geldiğimiz bu son noktada yapay zeka teknolojisi beni ürküttüğü kadar da heyecanlandırıyor. Düşünsenize yolda giderken telefonu kullanıyorsunuz. Ekranda yapay zeka sizi uyarıyor. “Belliki yürüyorsunuz. Yürürken telefonu kullanmayın” diye ikaz edebiliyor.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE VE DİYEBİLENE