Hepimizin hayatında bir dönem zorluklar ve başarısızlıklar olmuştur. Hayatın içinde bu çok doğaldır.

Önemli olan, bir sıkıntı ya da zorluk kapınızı çaldığında nasıl tepki verdiğimizdir. Kimimiz hemen mücadele etmeye odaklanır, kimimiz ise zorluklar karşısında pes ederiz.

Zorluklarla baş etme, bireyin kişiliğine, deneyimlerine ve zorluk karşısındaki ruh haline bağlı olarak değişir.

Zorlukla karşılaştığımızda ya da bir başarısızlıkta panik yapmak, aşırı stres durumu daha karmaşık hale getirebilir. Sakin olmak, hatta içimizden ona kadar saymak, daha mantıklı kararlar vermemizi sağlar. Önemli bir sunum yaparken teknik bir sorun yaşadığınızda, paniklemek yerine derin bir nefes alın ve sorunu çözmeye odaklanın.

İş yerinde bir projede gecikme yaşadınız. Öncelikle gecikmenin nedenini anlamaya çalışın. Planlama hatası mı, ekip içi iletişim sorunu mu yoksa dış faktörler mi olduğunu belirlemek, doğru çözüm yollarını bulmanızı sağlayacaktır.

Zorluklar karşısında negatif düşüncelere kapılmak yerine pozitif düşünce geliştirin. "Ben bunu aşabilirim, çözebilirim" gibi yapıcı düşünceler kendimize güvenimizi sağlar. "Ben başarısızım" demek yerine, "Daha iyi hazırlanıp, bir dahaki sefere bu durumu düzeltebilirim" diye düşünmek gelecekteki performansınızı olumlu yönde etkiler.

Yeni bir iş kurmayı planlıyorsunuz, ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz? İlk işiniz, iş kurma sürecini aşama aşama bölen bir plan yapmak olsun (pazar araştırması, iş planı, finansman bulmak gibi). Bu şekilde zorluklar daha yönetilebilir hale gelir.

İş yerinde bir hata yaptınız ve bu durum size pahalıya patladı. Kendinize kızmak yerine, nerede hata yaptığınızı, bu hatadan ne öğrendiğinizi ve daha dikkatli olmanız gereken alanları belirleyerek, benzer hataları yapmaktan kaçınabilirsiniz.

Yakın bir arkadaşınızla tartışma yaşadınız ve aranızda bir gerginlik oldu. Bu durumu tek başınıza çözmek yerine, ortak bir arkadaşınızdan ya da bir aile büyüğünüzden fikir alabilirsiniz. Objektif bir bakış açısı sorunu çözmenizi kolaylaştırabilir.

Stresli bir dönemden geçiyorsunuz ve iş yükünüz oldukça fazla. Bu durumda yapacağınız en iyi şey, düzenli uyku, sağlıklı beslenme, evdeki huzur, kısa yürüyüşler ve kendinize zaman ayırmak olacaktır. Bu, fiziksel ve ruhsal sağlığınızı korumada yardımcı olur ve zorluklarla daha güçlü bir şekilde başa çıkmanızı sağlar.

Siz siz olun, zorluklar karşısında pes etmek yerine, tükendiğiniz yerde yeniden güçlenmenin bir yolunu bulun.