Dalkavuk ve dalkavuklardan hoşlananlar

Abone Ol

“Dalkavukluk”  insanlık tarihinin en eski mesleklerdendir. Günümüzde bir göreve gelen bir yöneticinin etrafını bir dalkavuk ekibi sarıverir. Bu yönetici ister muhtar olsun ister müdür olsun, ister daire başkanı olsun, ister genel müdür olsun. Vesselam say sayabildiğin kadar. Bu yöneticilerin etrafını ilk önce dalkavuklardan oluşan bir ekip anında görev başındadırlar. Şahit olduklarıma göre yöneticiler de dalkavuklardan büyük oranda hoşlanıyorlar. Bu konuda yaşadığım bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim. 

Bir yerde görev yaparken genel müdürün etrafında tespit ettiğim 3 ispiyoncu ve dalkavuk vardı. Bir gün genel müdürle sohbet ederken dedim ki; sayın genel müdürüm bu üç dalkavuğu neden etrafında dolaştırıyorsun dedim.  Cevap; ben onların çok iyi birer dalkavuk olduklarını biliyorum ve farkındayım. Ama ben 700 kişilik personeli o üç dalkavuk sayesinde idare ediyorum dedi. Nasıl yani dedim. Bak ben bu 700 kişinin hepsini takip etmem mümkün değil.  Onlardan aldığım bilgilerle kurumu yönetiyorum demişti.

Hikâye bu ya;

Zamanın birinde bir Hükümdar, dalkavuk seçimine bizzat katılmış. Kendi dalkavuğunu kendi seçmek istemiş. İlk adaya sormuş:

-Sen dalkavuk musun?

-Evet efendim.

-Hiç de dalkavuğa benzemiyorsun?

-Olur mu efendim? deyip referanslarını sıralamış. Hükümdar biraz düşünüp ona yol vermiş.

Bu şekilde epey elemeden sonra yine biri huzura alınmış:

-Sen dalkavuk musun? demiş Hükümdar.

-Dalkavuğum sultanım, demiş.

-Hiç de dalkavuğa benzemiyorsun?

-Haklısınız efendim; pek dalkavuğa benzemem.

-Sanki biraz benziyorsun?

-Evet sultanım, biraz benzerim.

Bu meyanda sorular ve cevaplardan sonra Hükümdar:

-Geri kalanlarla görüşmeye gerek yok. Ben dalkavuğumu buldum, demiş.

İyi günler herkese.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE VE DİYEBİLENE